Kalifornien





Uppslagsorden California och Californien leder hit. För andra betydelser, se California (olika betydelser).


.mw-parser-output .infobox{border:1px solid #aaa;background-color:#f9f9f9;color:black;margin:.5em 0 .5em 1em;padding:.2em;float:right;clear:right;width:22em;text-align:left;font-size:88%;line-height:1.6em}.mw-parser-output .infobox td,.mw-parser-output .infobox th{vertical-align:top;padding:0 .2em}.mw-parser-output .infobox caption{font-size:larger}.mw-parser-output .infobox.bordered{border-collapse:collapse}.mw-parser-output .infobox.bordered td,.mw-parser-output .infobox.bordered th{border:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless td,.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless th{border:0}.mw-parser-output .infobox-showbutton .mw-collapsible-text{color:inherit}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow th{border:0;border-top:1px solid #aaa;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow th{border:0;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.geography{border:1px solid #ccd2d9;text-align:left;border-collapse:collapse;line-height:1.2em;font-size:90%}.mw-parser-output .infobox.geography td,.mw-parser-output .infobox.geography th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow th{border:0;padding:0 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow th{border-top:0;border-bottom:solid 1px #ccd2d9;padding:0 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .maptable td,.mw-parser-output .infobox.geography .maptable th{border:0;padding:0}
















































































































Kalifornien
Delstat

Kalifornien markerat på USA-kartan.

Kalifornien markerat på USA-kartan.






Flag of California.svg

Flagga


Seal of California.svg

Sigill



Motto: Eureka[1]

Smeknamn: The Golden State


Land

USA USA
Huvudstad

Sacramento
Största stad

Los Angeles
Officiellt språk

Engelska

Invånarnamn

Californian


Koordinater

37°0′N 120°0′V / 37.000°N 120.000°V / 37.000; -120.000
Högsta punkt

Mount Whitney
 - höjdläge
4 421,0 m ö.h.[2]
Lägsta punkt

Badwater Basin i Death Valley
 - höjdläge
−86,0 m ö.h.[2][3]

Längd
1 240 km
Bredd
400 km

Areal (3:e)
423 970 km²


Folkmängd (störst)
37 691 912 (2011)[4]

Befolkningstäthet
88,9 invånare/km²


Inträde i unionen
9 september 1850 (31:a)

Legislatur
Kaliforniens legislatur

Guvernör

Gavin Newsom (D)

Viceguvernör

Eleni Kounalakis (D)


Tidszon

PST: UTC-8
 - sommartid

PDT: UTC-7
GeoNames

5332921

Förkortningar
CA Calif. US-CA


Webbplats: ca.gov


Kalifornien (engelska: California) är den folkrikaste delstaten i USA,[5] och den tredje största till ytan. Kalifornien är den näst folkrikaste administrativa indelningen i Amerika, efter São Paulo, Brasilien. Delstaten är belägen vid USA:s västkust och gränsar till Oregon i norr, Nevada i nordöst, Arizona i sydöst och mexikanska delstaten Baja California i syd och Stilla havet i väst. Kaliforniens fyra största städer är Los Angeles, San Diego, San Jose och San Francisco.[6] Delstaten är platsen för landets näst och sjätte största folkräkningsområden och även åtta av landets 50 folkrikaste städer. Kalifornien har ett varierande klimat, geografi och en skiftande befolkning.


Kalifornien är till ytan den tredje största delstaten efter Alaska och Texas. Delstaten sträcker sig från Stillahavskusten till bergskedjan Sierra Nevada i öst, till Mojaveöknen i sydöst och redwood- och douglasgranskogarna i nordväst. Den centrala delen av delstaten domineras av Central Valley, ett av de bördigaste jordbruksområdena i världen. Kalifornien är den delstat i USA som är mest geografiskt olikartad, och innefattar både den högst (Mount Whitney) och den lägst (Death Valley) belägna platsen i kontinentala USA (USA utan Hawaii och Alaska). Uppemot 40 procent av Kaliforniens yta är skogbeklädd,[7] vilket är en hög siffra för en relativt torr delstat.


I slutet av 1700-talet koloniserades området som är känt som Alta California av spanska imperiet. År 1821 blev Mexiko och Alta California det första mexikanska imperiet, som till en början var en monarki innan landet blev republik. År 1846 utropade en grupp amerikanska bosättare i Sonoma den självständiga Republiken Kalifornien. Efter mexikanska kriget annekterades Kalifornien av USA och blev den 9 september 1850 landets 31:a delstat.


Under 1800-talet ledde guldrushen till en dramatisk social, ekonomisk och demografisk förändring i Kalifornien, med en stor tillströmning av människor och ett ekonomisk uppsving, vilket gjorde att San Francisco växte från en liten tältby till en välkänd storstad. Viktiga utvecklingar under tidiga 1900-talet innefattar uppkomsten av Los Angeles som centrum för amerikanskt nöjesindustri och tillväxten av en stor delstatsomfattande turismsektor. Utöver Kaliforniens framgångsrika jordbruksindustri finns rymd-, petroleum- och informationsteknologi som viktiga ekonomiska bidragsgivare. Om Kalifornien vore ett land skulle det rankas bland de tio största ekonomierna i världen, med ett BNP liknande Italiens. Man skulle samtidigt ha den 35:e största befolkningen.




Innehåll






  • 1 Historia


  • 2 Geografi


    • 2.1 Bergsområden


    • 2.2 Klimat




  • 3 Ekonomi


  • 4 Demografi


    • 4.1 Större städer


    • 4.2 Storstadsregioner




  • 5 Utbildning


  • 6 Sport


  • 7 Kaliforniens inverkan på kultur och politik


  • 8 Det kulturella Kalifornien


  • 9 Kända personer från Kalifornien


  • 10 Se även


  • 11 Referenser


  • 12 Externa länkar





Historia |


Den första europé som utforskade den kaliforniska kusten var portugisen Juan Rodriguez Cabrillo 1542. Han följdes av Francis Drake 1579. Med start under det sena 1700-talet anlade spanska missionärer missionsstationer i delstaten. När Mexiko blev självständigt år 1810 tillhörde även Kalifornien landet. Missionsstationerna kom i den mexikanska statens ägo och de styrande förbjöd missionärerna att verka i området, vilket fick till följd att stationerna avfolkades och upphörde med sin verksamhet.


Kalifornien var från början namnet på den nordvästra delen av det spanskkontrollerade området i Nordamerika. Efter mexikansk–amerikanska kriget (1847) delades området mellan USA och Mexiko. Den amerikanska delen blev 1850 den amerikanska delstaten Kalifornien. Namnet kommer från en fiktiv ö i en 1600-talsroman. En kortlivad självständig kalifornisk republik bildades den 10 juni 1846. Det var i detta sammanhang som den kaliforniska flaggan med stjärnan och brunbjörnen tillkom. Republiken upplöstes redan den 9 juli samma år, då ett amerikanskt slagskepp ankom till San Francisco-bukten varvid dess befälhavare gjorde anspråk på området för den Amerikas förenta staters räkning. År 1848 uppgick folkmängden i den norra delen av delstaten till cirka 4 000, men efter att guld hittats i området och speciellt efter 1849 års guldrush ökade befolkningen lavinartat.


Under amerikanska inbördeskriget stod Kalifornien officiellt på nordstaternas sida, men invånare i delstaten ställde upp som soldater på båda sidorna. Mellan 1900 och 1965 växte delstatens befolkning från en miljon invånare till den största folkmängden av USA:s alla stater. Under perioden från 1965 och fram till idag har befolkningssammansättningen förändrats; idag bor människor från ett stort antal länder i Kalifornien.



Geografi |




Yosemite Valley, Yosemite National Park




Sierra Nevada




Ökenlandskap, Joshua Tree National Park


Kalifornien gränsar i norr till Oregon, i öster till Nevada och Arizona, i väster till Stilla Havet och i söder till Mexiko. Delstaten har ett mycket varierat landskap; bördiga dalar, höga berg och ogästvänliga öknar. Med sin areal på 410 000 kvadratkilometer är Kalifornien den tredje största delstaten. De flesta storstäderna ligger längs Stillahavskusten, exempelvis Los Angeles, San Diego, San José och San Francisco. Huvudstaden Sacramento ligger dock i inlandet.


I centrala och östra delen av delstaten ligger Sierra Nevada med det kontinentala USA:s högsta berg, Mount Whitney (4 421 meter över havet). Längs Sierra Nevada ligger även nationalparken Yosemite National Park och den djupa färskvattensjön Tahoesjön. Mojaveöknen ligger även den vid bergskedjan.


Kalifornien är känt för sina många jordbävningar vilka orsakas av bland annat San Andreasförkastningen. De kraftigaste jordbävningarna i USA har skett i Alaska och längs Mississippifloden, men i Kalifornien förekommer de ofta och drabbar ofta tätbefolkade områden. Enligt United States Geological Survey kommer en stor jordbävning (över 6,7 på Richterskalan) med 62 procents säkerhet att drabba området kring San Francisco inom de närmaste 30 åren. På lång sikt verkar kontinentaldriften på ett sådant sätt att kustområdet kommer att avskiljas från kontinenten och antingen bilda en ny landmassa eller sjunka i havet. Trots att scenariot är det sannolika ur ett geologiskt perspektiv lever människorna i området ganska bekymmerslöst.


Napadalen och den angränsande Sonomadalen strax norr om San Francisco är ett viktigt vinområde med starka band till vinodlingarna i Frankrike. Men vin odlas idag på stora områden utefter Stillahavskusten, bland annat i Paso Robles.



Bergsområden |


I Kalifornien finns bergspasset Altamont Pass, som hyser 4 930 mindre vindkraftverk.



Klimat |




Sanddyner i Death Valley.


Kalifornien har ett mycket skiftande klimat, beroende var i delstaten man befinner sig, höjden över havet och avståndet till kusten. Större delen av delstaten har medelhavsklimat med kyliga till milda, något regniga vintrar och varma till heta, torra somrar. Nordvästra Kalifornien har tempererat klimat och Sierra Nevada har ett subarktiskt och bergsklimat. Stilla havets inverkan på kustområdena leder till något svalare somrar och varmare vintrar. Ofta förekommer dimma längs kusten. Ju längre bort från havet man kommer desto mer medelhavslikt blir klimatet. Det regnar vanligtvis mer i de norra delarna än i de sydligare. I nordvästra Kalifornien regnar det ungefär 380–1 020 millimeter per år, och i Los Angeles-området cirka 380 millimeter per år. I Sierra Nevada snöar det om vintrarna och man har måttliga temperaturer om somrarna. På den östra sidan av Sierra Nevada har man ökenklimat eftersom området ligger i regnskugga. Snöfall inträffar vanligtvis endast på hög höjd i bergen.































































































Högsta och lägsta dygnsmedeltemperatur (°C)
Stad
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
San Francisco
14/8
16/9
17/9
18/10
18/11
20/12
20/12
21/13
22/13
21/13
18/11
15/8
Sacramento
13/5
17/7
19/8
23/10
28/12
32/14
34/16
34/16
32/15
26/12
18/8
13/4
Death Valley
19/4
23/8
27/12
32/17
37/22
43/27
46/30
45/29
41/24
33/16
24/8
18/3
Los Angeles
20/9
21/10
21/11
23/12
24/14
27/16
29/18
29/19
28/18
26/16
23/12
21/9
San Diego
19/10
19/11
19/12
21/13
21/16
22/17
24/19
26/19
25/19
23/16
21/12
19/9
Weather.com[1]


Ekonomi |


Kaliforniens bruttonationalprodukt (1 400 miljarder dollar) utgör 14 procent av USA:s totala, vilket placerar delstaten på en sjätte plats om man jämför med världens länder. De enda länder som har en större bruttonationalprodukt, förutom USA, är Kina, Japan, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.[när?]


Den viktigaste inkomstkällan är jordbruket, vilket består av frukt-, grönsaks- och vinodling samt boskapsskötsel. Efter detta följer rymd- och nöjesindustrin, framför allt television. Även filmindustrin är en viktig inkomstkälla, liksom dator- och gruvindustrin.


Exempel på produkter



  • Media

    • Film

    • Video

    • Television

    • Musik

    • Datorspel



  • Vin

  • Vindruvor

  • Russin

  • Frukt

  • Andra jordbruksprodukter


  • Högteknologi

    • Datorer

    • Elektronik

    • Vapenindustri

    • Flygplansindustri

    • Rymdteknologi





Demografi |




Karta över Kaliforniens countyn















































































The Golden State

Delstatsdäggdjur:

grizzlybjörn

Delstatsfågel:

kalifornisk vaktel

Delstatsfärger:

blått och guld

Delstatshuvudstad:

Sacramento

Delstatsdans:

West Coast Swing

Delstatsfisk:

guldforell

Delstatshavsfisk:

garibaldifisk

Delstatskräldjur:

ökensköldpadda

Delstats-havsdäggdjur:

gråval

Delstatsblomma:

kalifornisk vallmo

Delstatsfossil:

sabeltandad katt

Delstatsinsekt:

hundansiktsfjäril

Delstatsmotto:

Eureka

Delstatssång:

I Love You, California

Delstatsträd:

kalifornisk redwood

Delstatsmineral:

guld

Statens bergart:

serpentin

Statens jordart:

San Joaquin-jord

År 2007 hade Kalifornien 36 553 215 invånare, vilket gör delstaten till den folkrikaste i USA. Sammanlagt bor 12 procent av USA:s invånare där.[när?]


Den största etniska gruppen är fortfarande vita, men de är inte i majoritet. Latinamerikanerna utgör en tredjedel av befolkningen, därefter kommer, i storleksordning: asiater, afroamerikaner och olika indianbefolkningar. På grund av den stora invandringen från Mexiko och det höga antalet födda barn i gruppen beräknas latinamerikanerna vara i majoritet omkring 2040.



Större städer |




  • Los Angeles (15 miljoner invånare + 3 miljoner illegala invånare, per 2012))[8]


  • San Diego (1 255 540 invånare)


  • San Jose (912 332 invånare)


  • San Francisco (739 426 invånare)


  • Long Beach (474 014 invånare)


  • Fresno (461 116 invånare)


  • Sacramento (456 441 invånare)


  • Oakland (395 274 invånare)


  • Santa Ana (340 368 invånare)


  • Anaheim (331 824 invånare)


  • Bakersfield (295 536 invånare)


  • Riverside (290 086 invånare)


  • Stockton (286 926 invånare)


  • Chula Vista (210 927 invånare)



Storstadsregioner |



  • Los Angeles-Long Beach-Santa Ana (12 950 129 invånare, per 2006)[9]

  • San Francisco-Oakland-Fremont (4 180 027 invånare)

  • Riverside-San Bernardino-Ontario (4 026 135 invånare)

  • San Diego-Carlsbad-San Marcos (2 941 454 invånare)

  • Sacramento-Arden-Arcade-Roseville (2 067 117 invånare)

  • San Jose-Sunnyvale-Santa Clara (1 787 123 invånare)



Utbildning |





University of California, Berkeley


Kalifornien har ett unikt tillägg till sin konstitution: minst 40 procent av den totala skatteintäkten ska tillfalla utbildningsväsendet. Det viktigaste universitetet i delstaten är University of California, som bland sina anställda har det största antalet nobelpristagare av alla utbildningsanstalter i världen. Universitetet har tio campus fördelade på Berkeley, Davis, Irvine, Los Angeles, Merced, Riverside, Santa Barbara, Santa Cruz, och San Diego. Det tionde, i San Francisco, är ett medicinskt universitet. UC Merced är det senast tillkomna och öppnade 2005.


Universitetet driver även Lawrence Berkeley National Laboratory i Berkeley på uppdrag från federala myndigheter, och är tillsammans med privata företag delaktigt i driften av Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore och Los Alamos National Laboratory i Los Alamos. California State University är ett annat universitetssystem med 23 campus runt om i delstaten. Tyngdpunkten ligger på grundutbildning.


Det finns även flera framstående privata universitet i delstaten; Stanford University, ett av världens främsta forskningsuniversitet, University of Southern California (USC) och California Institute of Technology (Caltech) (som administrerar Jet Propulsion Laboratory för Nasa). Många övriga colleges och universitet finns i delstaten, varav flera är ganska små eller specialiserade. Exempel på specialiseringar är religion och utbildningar för nöjesindustrin.


Kalifornien har också ett antal inflytelserika tankesmedjor: Rand Corporation, Hoover Institution och SRI International.



Sport |


Professionella lag i de högsta ligorna




  • NFL (amerikansk fotboll)

    • Los Angeles Rams

    • Oakland Raiders

    • San Francisco 49ers

    • San Diego Chargers




  • NBA (basketboll)

    • Golden State Warriors

    • Los Angeles Lakers

    • Los Angeles Clippers

    • Sacramento Kings




  • NHL (ishockey)

    • San Jose Sharks

    • Anaheim Ducks

    • Los Angeles Kings




  • MLS (fotboll)

    • Los Angeles Galaxy

    • C.D. Chivas USA

    • San Jose Earthquakes




  • MLB (baseboll)

    • Oakland Athletics

    • San Francisco Giants

    • Los Angeles Dodgers

    • Los Angeles Angels of Anaheim

    • San Diego Padres




  • AFL (inomhusfotboll)

    • Los Angeles Avengers

    • San Jose SaberCats





Kaliforniens inverkan på kultur och politik |





Hollywood är USA:s filmcentrum och utövar stort kulturellt inflytande världen över.


Genom företag baserade i Silicon Valley och Hollywood har Kalifornien ett mycket stort inflytande över världens populärkultur. Medieföretag som Fox[förtydliga], Disney och Time Warner och IT-företag som Apple, Google och Facebook påverkar livsstil och värderingar för miljoner människor världen över.


Kalifornien har genomfört lagar mot tobaksrökning, naturskydd och med legalisering av könsneutrala äktenskap; ofta tidigare än andra amerikanska delstater. Den sista lagen blev dock ändrad i valet 2008 på grund av Proposition 8.


Även om Kalifornien har varit en av de stater som reglerat tobakskonsumtion, så har delstaten liberala cannabislagar. Medicinsk cannabis är legaliserat i Kalifornien, lagstiftningen har kritiserats av bland annat United States Drug Enforcement Administration (DEA) då det råder stora skillnaden mellan olika countyn rörande mängden medicinskt cannabis en användare/distributör får inneha/kultivera. Som exempel på dessa skillnader kan nämnas att en person/distributör av medicinsk cannabis i Marin County får kultivera tre plantor alternativt inneha cirka 226 gram cannabis, medan det i Sonoma County är lagligt att kultivera 99 plantor alternativt inneha cirka 1,36 kilogram cannabis för medicinsk användning.[10] Dessa skillnader har enligt USDEA gjort det väldigt svårt för myndigheter att se skillnad på innehav av legal och illegal cannabis, liksom att avgöra om en odling är ämnad för illegal eller legal försäljning.[10]



Det kulturella Kalifornien |


Kalifornien har ett stort kulturellt utbud med bland annat San Francisco Museum of Modern Art, Los Angeles County Museum of Art, Fine Arts Museums of San Francisco, Hearst Castle, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, J Paul Getty Museum och Los Angeles Philharmonic.


Bland andra Joan Didion och John Steinbeck har skrivit skönlitterära verk om Kalifornien.


Kalifornien är även berömt för sitt kök, Californina Cuisine, som är en blandning av mat från öst, väst och syd, så kallad fusion cuisine som de senaste åren har blivit allt mer populärt.



Kända personer från Kalifornien |




  • Billie Joe Armstrong , sångare, elgitarrist och låtskrivare i punkrockbandet Green Day


  • Dave England, professionell snowboardåkare, skådespelare


  • Tyra Banks, fotomodell, programledare


  • The Beach Boys, rockband


  • Josh Brolin, skådespelare


  • Jackson Browne, sångare, musiker (men född i Tyskland)


  • Cher, sångerska, skådespelerska


  • Joan Didion, författare, journalist


  • Richard Dreyfuss, skådespelare (men född i New York)


  • Clint Eastwood, skådespelare, filmregissör


  • Blake Edwards, filmregissör (men född i Oklahoma)


  • Sammy Hagar, rocksångare i bland annat Van Halen


  • Greg Hancock , speedwayförare


  • Tom Hanks, skådespelare, filmproducent


  • William Randolph Hearst, mediamagnat, tidningskung


  • James Hetfield, sångare, rockmusiker, kompositör i Metallica


  • Dustin Hoffman, skådespelare


  • Diane Keaton, skådespelerska


  • Anthony Kiedis, rocksångare i Red Hot Chili Peppers (men född i Michigan)


  • Monica Lewinsky, huvudperson i Lewinsky-affären


  • Jack London, författare


  • Courtney Love, sångerska, skådespelerska


  • George Lucas, filmregissör, manusförfattare


  • Steve Martin, skådespelare, komiker (men född i Texas)


  • Marilyn Monroe, skådespelerska, sångerska


  • Randy Newman, kompositör, pianist, sångare


  • Richard Nixon, USA:s president 1969–1974


  • George S. Patton, general


  • Robert Redford, skådespelare, filmregissör


  • David Lee Roth, rocksångare i bland annat Van Halen (men född i Indiana)


  • William Saroyan, författare


  • John Steinbeck, författare, nobelpristagare


  • Eddie Van Halen, rockmusiker i Van Halen (men född i Nederländerna)


  • Tom Waits, sångare, musiker, kompositör, skådespelare


  • Tiger Woods, golfspelare


  • Frank Zappa, rockmusiker, kompositör (men född i Maryland)


  • Ashley Benson, skådespelerska



Se även |


  • Lista över countyn i Kalifornien


Referenser |




  1. ^ ”Government Code Section 420-429.8” (på engelska). State of California Legislative Council. Arkiverad från originalet den 28 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090628233244/http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/displaycode?section=gov&group=00001-01000&file=420-429.8. Läst 24 december 2009. 

  2. ^ [a b] ”Elevations and Distances in the United States” (på engelska). United States Geological Survey. 2001. Arkiverad från originalet den 2 november 2011. https://web.archive.org/web/20111102003514/http://egsc.usgs.gov/isb/pubs/booklets/elvadist/elvadist.html. Läst 21 oktober 2011. 


  3. ^ ”Elevations and Distances in the United States” (på engelska). Reston, Virginia: USGS. 29 april 2005. Arkiverad från originalet den 2 november 2011. https://web.archive.org/web/20111102003514/http://egsc.usgs.gov/isb/pubs/booklets/elvadist/elvadist.html. Läst 24 oktober 2011.  Ursprungligen publicerat 1995.


  4. ^ ”Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2010 to July 1, 2011” (på engelska) (CSV). 2011 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. 1 december 2011. Arkiverad från originalet den 3 februari 2012. https://www.webcitation.org/65BI9D3Xm?url=http://www.census.gov/popest/data/state/totals/2011/tables/NST-EST2011-01.csv. Läst 21 december 2011. 


  5. ^ ”Table 1. Annual Estimates of the Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2000 to July 1, 2009” (på engelska) (CSV). United States Census Bureau. 22 december 2009. http://www.census.gov/popest/states/tables/NST-EST2009-01.csv. Läst 24 december 2009. [död länk]


  6. ^ ”E-4 Population Estimates for Cities, Counties and the State, 2001–2009, with 2000 Benchmark.” (på engelska). State of California, Department of Finance. maj 2009. Arkiverad från originalet den 22 november 2009. https://web.archive.org/web/20091122030310/http://www.dof.ca.gov/research/demographic/reports/estimates/e-4/2001-09/. Läst 24 december 2009. 


  7. ^ Laaksonen-Craig, Susanna; Goldman, George; McKillop, William (2003) (på engelska) (PDF). Forestry, Forest Products, and Forest Products Consumption in California. Davis, Kalifornien: University of California - Division of Agriculture and Natural Resources. sid. 1. ISBN 978-1-60107-248-1. http://anrcatalog.ucdavis.edu/pdf/8070.pdf 


  8. ^ ”Population Estimates for Places over 100,000:2000 to 2005”. U.S. Census Bureau. Arkiverad från originalet den 15 september 2007. https://web.archive.org/web/20070915063249/http://www.census.gov/popest/cities/SUB-EST2005.html. 


  9. ^ ”Annual Estimates of the Population in Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas”. U.S. Census Bureau. Arkiverad från originalet den 5 september 2009. https://web.archive.org/web/20090905050237/http://www.census.gov/population/www/estimates/CBSA-est2006-annual.html. 

  10. ^ [a b] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 1 september 2009. https://web.archive.org/web/20090901092212/http://www.usdoj.gov/dea/ongoing/calimarijuana.html. Läst 13 september 2009. 



Externa länkar |




  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Kalifornien.
    Bilder & media


  • Kaliforniens officiella hemsida


.mw-parser-output table.navbox{border:#aaa 1px solid;width:100%;margin:auto;clear:both;font-size:88%;text-align:center;padding:1px}.mw-parser-output table.navbox+table.navbox{margin-top:-1px}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output table.navbox th{text-align:center;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox-thlinkcolor .navbox-title a{color:inherit}.mw-parser-output .nowraplinks a,.mw-parser-output .nowraplinks .selflink{white-space:nowrap}.mw-parser-output .navbox-group{white-space:nowrap;text-align:right;font-weight:bold;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox,.mw-parser-output .navbox-subgroup{background:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-list{border-color:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output table.navbox th{background:#b0c4de}.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-title{background:#d0e0f5}.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-abovebelow{background:#deeafa}.mw-parser-output .navbox-even{background:#f7f7f7}.mw-parser-output .navbox-odd{background:transparent}





Popular posts from this blog

1300-talet

1300-talet

Display a custom attribute below product name in the front-end Magento 1.9.3.8