Mjölksyra
.mw-parser-output .infobox{border:1px solid #aaa;background-color:#f9f9f9;color:black;margin:.5em 0 .5em 1em;padding:.2em;float:right;clear:right;width:22em;text-align:left;font-size:88%;line-height:1.6em}.mw-parser-output .infobox td,.mw-parser-output .infobox th{vertical-align:top;padding:0 .2em}.mw-parser-output .infobox caption{font-size:larger}.mw-parser-output .infobox.bordered{border-collapse:collapse}.mw-parser-output .infobox.bordered td,.mw-parser-output .infobox.bordered th{border:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless td,.mw-parser-output .infobox.bordered .borderless th{border:0}.mw-parser-output .infobox-showbutton .mw-collapsible-text{color:inherit}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedtoprow th{border:0;border-top:1px solid #aaa;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.bordered .mergedrow th{border:0;border-right:1px solid #aaa}.mw-parser-output .infobox.geography{border:1px solid #ccd2d9;text-align:left;border-collapse:collapse;line-height:1.2em;font-size:90%}.mw-parser-output .infobox.geography td,.mw-parser-output .infobox.geography th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedtoprow th{border-top:solid 1px #ccd2d9;padding:0.4em 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedrow th{border:0;padding:0 0.6em 0.2em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow td,.mw-parser-output .infobox.geography .mergedbottomrow th{border-top:0;border-bottom:solid 1px #ccd2d9;padding:0 0.6em 0.4em 0.6em}.mw-parser-output .infobox.geography .maptable td,.mw-parser-output .infobox.geography .maptable th{border:0;padding:0}
Mjölksyra | |
| |
Systematiskt namn | 2-Hydroxipropansyra |
---|---|
Kemisk formel | C3H4O(OH)2 |
Molmassa | 90,078 g/mol |
Utseende | Färglös oljig vätska eller färglösa kristaller |
CAS-nummer | 598-82-3 |
SMILES | CC(O)C(=O)O |
Egenskaper | |
Densitet | 1,21 g/cm³ |
Löslighet (vatten) | Blandbar |
Smältpunkt | 16,8 °C (53 °C) |
Kokpunkt | 122 °C |
Faror | |
Huvudfara | Irriterande |
LD50 | 3543 mg/kg |
SI-enheter & STP används om ej annat angivits |
Mjölksyra eller 2-hydroxipropansyra (C3H4O(OH)2) är en karboxylsyra (α-hydroxisyra) som spelar en stor roll inom biokemi.
Innehåll
1 Historia
2 Egenskaper
3 Förekomst
4 Framställning
5 Användning
6 Se även
Historia |
Mjölksyra raffinerades första gången av den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele 1780 ur sur mjölk. År 1806 upptäckte Jöns Jacob Berzelius att mjölksyra även producerades i muskler under ansträngning. Dess struktur fastställdes av den tyske kemisten Johannes Wislicenus 1873.
Egenskaper |
Mjölksyra finns i två kirala isomerer: D-mjölksyra (även kallad R-mjölksyra och –mjölksyra) och L-mjölksyra (även kallad S-mjölksyra och +mjölksyra). Var för sig har ämnena liknande fysikaliska egenskaper, men blandade 1:1 sjunker smältpunkten från 53 °C till 16,8 °C.
Förekomst |
I muskler produceras enbart L-mjölksyra av pyrodruvsyra som bryts ner av enzymet laktatdehydrogenas under normal metabolism. Under hård ansträngning hinner kroppen inte transportera bort mjölksyran från musklerna och koncentrationen kan stiga från normala 1 – 2 mmol/L till över 20 mmol/L.
När bakterien Lactobacillus bryter ner mjölksocker (laktos) bildas både L- och D-mjölksyra. Det är den bakterien som gör att gammal mjölk surnar och som har gett mjölksyran dess namn.
Mjölksyra förekommer också i vin som genomgått malolaktisk jäsning.
Mjölksyrans salter kallas laktater.
Framställning |
Den mjölksyra som finns i många av de mjölkprodukter som säljs idag har inte bildats genom naturlig surning utan är tillsatt vid tillverkningen. Sådan mjölksyra tillverkas inte av mjölk utan av melass eller stärkelse från majs eller potatis. Därför kan även veganska produkter innehålla mjölksyra.
Användning |
Mjölksyra ingår i många mjölkprodukter som till exempel yoghurt, filmjölk, kefir etc. Mjölksyran får proteinet kasein att koagulera vilket ger sura mjölkprodukter dess typiska tjockflytande konsistens.
Mjölksyra spelar en viktig roll vid många former av fermentering som används som konserveringsmetod av mat eller vid framställning av ensilage.
Som konserveringsmedel och surhetsreglerande medel i livsmedel betecknas mjölksyra med E-nummer 270.
Se även |
- Coricykeln
- Glykolsyra
- Propansyra
- Pyrodruvsyra