Äppelmust

Äppelmust
Äppelmust är en must som tillverkas av färskpressade äpplen. Äppeljuice utan tillsatt socker får kallas äppelmust.[1] Äppelmust som fått jäsa benämns cider.
Framställning |
En hydraulisk äppelpress
Äppelmust framställs genom att äpplena krossas och saften pressas ut med hydrauliska pressar. Musten kan därefter klarnas med tanninggelatin eller med hjälp av klarningsenzym, som sönderdelar de kolloidala pektinämnena i mindre molekyler, som kan gå i lösning. Härefter filtreras musten. För att undvika jäsning under tillverkning och lagring, kan den värmebehandlas (70 – 75 °C) och filtreras i finporiga filter, tillräckliga för att frånfiltrera mikroorganismer i musten. Alternativt kan förvaring ske under kolsyretryck. Musten lagras sedan under några månader i sterila tankar innan den om önskvärt klarfiltreras, tappas på flaskor och ibland pastöriseras.
Referenser |
^ Livsmedelsverkets föreskrifter om fruktjuice och fruktnektar (LIVSFS 2003:18) Arkiverad 21 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine.