Äppelmust
Äppelmust är en must som tillverkas av färskpressade äpplen. Äppeljuice utan tillsatt socker får kallas äppelmust.[1] Äppelmust som fått jäsa benämns cider.
Framställning |
Äppelmust framställs genom att äpplena krossas och saften pressas ut med hydrauliska pressar. Musten kan därefter klarnas med tanninggelatin eller med hjälp av klarningsenzym, som sönderdelar de kolloidala pektinämnena i mindre molekyler, som kan gå i lösning. Härefter filtreras musten. För att undvika jäsning under tillverkning och lagring, kan den värmebehandlas (70 – 75 °C) och filtreras i finporiga filter, tillräckliga för att frånfiltrera mikroorganismer i musten. Alternativt kan förvaring ske under kolsyretryck. Musten lagras sedan under några månader i sterila tankar innan den om önskvärt klarfiltreras, tappas på flaskor och ibland pastöriseras.
Referenser |
^ Livsmedelsverkets föreskrifter om fruktjuice och fruktnektar (LIVSFS 2003:18) Arkiverad 21 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine.