Aromämne
Aromämnen används för att ge smak och även lukt åt livsmedel, samt diverse andra tillämpningar.
Aromämnena kännetecknas av att de oftast är flyktiga, samt utgöres av alifatiska eller aromatiska föreningar. Aromämnen kan förekomma i parfymer och mat bland annat.
.mw-parser-output table.ambox{margin:0 10%;border-collapse:collapse;background:#fbfbfb;border:1px solid #aaa;border-left:10px solid #608ec2}.mw-parser-output table.ambox th.ambox-text,.mw-parser-output table.ambox td.ambox-text{padding:.25em .5em;width:100%}.mw-parser-output table.ambox td.ambox-image{padding:2px 0 2px .5em;text-align:center;vertical-align:middle}.mw-parser-output table.ambox td.ambox-imageright{padding:2px 4px 2px 0;text-align:center;vertical-align:middle}.mw-parser-output table.ambox-notice{border-left:10px solid #608ec2}.mw-parser-output table.ambox-delete,.mw-parser-output table.ambox-serious{border-left:10px solid #b22222}.mw-parser-output table.ambox-content{border-left:10px solid #f28500}.mw-parser-output table.ambox-style{border-left:10px solid #f4c430}.mw-parser-output table.ambox-merge{border-left:10px solid #9932cc}.mw-parser-output table.ambox-protection{border-left:10px solid #bba}.mw-parser-output .ambox+.ambox,.mw-parser-output .topbox+.ambox,.mw-parser-output .ambox+.topbox{border-top-width:0}.mw-parser-output .messagebox{border:1px solid #aaaaaa;background-color:#f9f9f9;width:80%;margin:0 auto 1em auto;padding:.2em}.mw-parser-output .messagebox.merge{border:1px solid #c0b8cc;background-color:#f0e5ff;text-align:center}.mw-parser-output .messagebox.cleanup{border:1px solid #9f9fff;background-color:#efefff;text-align:center}.mw-parser-output .messagebox.standard-talk{border:1px solid #c0c090;background-color:#f8eaba}.mw-parser-output .messagebox.nested-talk{border:1px solid #c0c090;background-color:#f8eaba;width:100%;margin:2px 4px}
Den här artikeln eller det här avsnittet innehåller inaktuella uppgifter och behöver uppdateras. (2018-09) Motivering: Nedanstående indelning stämmer inte med EU:s förordning 1334/2008 artikel 3. Hjälp gärna Wikipedia med att åtgärda problemet eller diskutera saken på diskussionssidan. |
Aromämnen kan delas in i fyra kategorier:
Naturliga aromämnen, som extraheras direkt ur bär eller frukt etc, genom exempelvis destillation
Naturidentiska aromämnen, som framställs på kemisk väg, men är identiskt lika de naturliga ämnena i den kemiska strukturen
Syntetiska eller konstgjorda aromämnen, som är framställda på kemisk väg utan likhet i naturen- Rökaromer
Innehåll
1 Exempel på aromämnen
1.1 Alkoholer
1.2 Aldehyder
1.3 Aminer
1.4 Estrar
1.5 Etrar
1.6 Ketoner
1.7 Laktoner
1.8 Terpener
1.9 Tioler
Exempel på aromämnen |
Alkoholer |
- Bensylalkohol
- Etylmaltol
- Furaneol
- 1-Hexanol
- Mentol
Aldehyder |
- Aldehyd C 14
- Aldehyd C 16
- Aldehyd C 18
- Anisaldehyd
- Bensaldehyd
- Citral
- Dekylaldehyd
- Etylvanillin
- Hydroxycitronellal
- Kanelaldehyd
- Lyral
- Metaldehyd
- Vanillin
Aminer |
Estrar |
Etrar |
Ketoner |
Laktoner |
Terpener |
- Rotundon