Striptease





För andra betydelser, se Striptease (olika betydelser).
















Striptease-dansös


Striptease-dansare

Striptease-dansös



Striptease-dansare




Striptease är en form av erotisk eller burlesk akt där en person, inför publik stegvis tar av sig sina kläder, ofta till musik.[1] I vissa former av striptease tas inte alla kläder av utan plagg som exempelvis skyler kön, bröst eller bröstvårtor kan lämnas kvar. Dansens betoning ligger på det sensuella avklädandet och inte på nakenheten[källa behövs] – stripteasen kan sägas vara avklarad då kläderna är avplockade.


Ordet bygger på en sammansättning av de två engelska orden strip och tease, på svenska ta[ga] av och fresta. En person som har striptease-dansen som yrke kallas på svenska för strippa (även striptör om manliga strippor) och på engelska stripper.


Stripteasedansaren kan även använda sig av en strippstång, en typ av dans-stång som liknar en brandstång. Syftet med denna stång är att möjliggöra och förstärka erotisk-sensuell dans i nattklubbsmiljö.


Stripteasens ursprung är omdiskuterad och olika datum och platser förekommer - från antikens Babylonien till 1900-talets USA. Äldsta kända källan för ordet "striptease" är från 1932.[2] Många källor anger en show som skedde den 13 mars 1894 på varietéteatern Divan Fayounau i Paris som en föregångare. Föreställningen kallades Le Coucher d'Yvette och visade en flicka, Blanche Cavelli, som klädde av sig inför sänggående.[3]



Referenser |




  1. ^ http://www.dictionary.com/browse/striptease


  2. ^ Webster, Merriam. ”First known use of striptease 1932”. http://www.merriam-webster.com/dictionary/striptease. 


  3. ^ Montmartre and the Making of Mass Culture. Ed. by Gabriel P. Weisberg. Google Böcker



Externa länkar |



  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Striptease.
    Bilder & media


.mw-parser-output table.navbox{border:#aaa 1px solid;width:100%;margin:auto;clear:both;font-size:88%;text-align:center;padding:1px}.mw-parser-output table.navbox+table.navbox{margin-top:-1px}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output table.navbox th{text-align:center;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox-thlinkcolor .navbox-title a{color:inherit}.mw-parser-output .nowraplinks a,.mw-parser-output .nowraplinks .selflink{white-space:nowrap}.mw-parser-output .navbox-group{white-space:nowrap;text-align:right;font-weight:bold;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox,.mw-parser-output .navbox-subgroup{background:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-list{border-color:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output table.navbox th{background:#b0c4de}.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-title{background:#d0e0f5}.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-abovebelow{background:#deeafa}.mw-parser-output .navbox-even{background:#f7f7f7}.mw-parser-output .navbox-odd{background:transparent}



Popular posts from this blog

An IMO inspired problem

Management

Has there ever been an instance of an active nuclear power plant within or near a war zone?