Gazaremsan






Karta över Gazaremsan


Gazaremsan (arabiska قطاع غزة, Ġazzah/Qita' Ghazzah; hebreiska רצועת עזה, Retzu'at 'Azza) är en smal kustremsa utmed Medelhavet i den sydvästra delen av det historiska Palestina. Området är 41 km långt samt mellan 6 och 12 km brett. I sydväst gränsar remsan mot Egypten och i norr, söder och öster till Israel. Inom området ligger städerna Gaza, Dayr al-Balah, Khan Yunis och Rafah. Gazaremsan styrs idag formellt av den Palestinska myndigheten men i realiteten av Hamas.


Gazaremsan kom under egyptisk kontroll som ett resultat av 1948 års arabisk-israeliska krig. Gränserna och namnet Gazaremsan fastställdes när Israel och Egypten undertecknade vapenstilleståndsavtalet 1949. Området ockuperades av Israel under sexdagarskriget 1967. Trots den mycket begränsade ytan är 1,8 miljoner palestinier bosatta inom området. De härstammar huvudsakligen från flyktingar som flydde från andra delar av det historiska Palestina. År 2005 avvecklades områdets judiska bosättningar på initiativ av Ariel Sharon och israeliska trupper lämnade Gazaremsan. Israel behöll kontrollen över luftrum, territorialvatten, gränsövergångar, valuta och handel. I juni 2007 tog den terrorstämplade organisationen Hamas kontroll efter att ha fått 65 procent av mandaten i lokalvalet.[1] Organisationen har kontrollerat området sedan dess.


Varken människor eller varor kommer in eller ut från remsan utan Israels eller Egyptens tillstånd. Efter Gazakriget 2008-2009 har Israel upprätthållit sin blockad, som dock har utsatts för kraftig kritik. Dels för att effekten mot vapensmugglingen är mycket omtvistad, samt att blockaden varit mycket ekonomisk fördelaktig för Hamas som tjänar stora pengar på tunneltrafiken medan sekulära affärsmän och industrier hamnat i ekonomisk kris.




Innehåll






  • 1 Historisk bakgrund


    • 1.1 Den egyptiska ockupationen


    • 1.2 Den israeliska ockupationen


    • 1.3 Utrymning av bosättningarna


    • 1.4 Blockaden


    • 1.5 Nytt krig




  • 2 Befolkning


  • 3 Referenser


  • 4 Vidare läsning


  • 5 Externa länkar





Historisk bakgrund |



Den egyptiska ockupationen |


Gazaremsan ingick i det brittiska NF-mandatet Palestina och ockuperades 1948 av Egypten. Egypten bestämde 1959 att området skulle införlivas i Förenade arabrepubliken. I samband med sexdagarskriget 1967 ockuperades området av Israel och i samband med freden i Camp David 1978 avsade sig Egypten alla anspråk på området (liksom Jordanien senare gjorde med Västbanken), även om det inte blev en del av Israel.



Den israeliska ockupationen |


I samband med sexdagarskriget 1967 tog Israel Gazaremsan i besittning, liksom hela Sinaihalvön från Egypten, Västbanken från Jordanien och Golanhöjderna från Syrien. Senare utrymda judiska bosättningar etablerades på Gazaremsan i omgångar. Bosättarna kom från egentliga Israel eller invandrade från till exempel USA, Ryssland och ett flertal andra länder. Bosättningarna var länge hårt bevakade befästa enklaver skyddade av IDF omgivna av palestinier.[förklaring behövs] År 2005 upphörde ockupationen då IDF och judiska bosättare lämnade Gazaremsan.


Det fanns en internationell flygplats emellan 1998-2001 i Gaza, säkerhetsarrangemanget sköttes av IDF, efter konflikten startade igen[förklaring behövs] så förstördes flygplatsbyggnaden och landningsbanan av IDF.



Utrymning av bosättningarna |


År 2004 inleddes, på den israeliska premiärministern Ariel Sharons initiativ, tillbakadragandet av de israeliska trupperna, och i augusti 2005 följde avvecklandet av de judiska bosättningarna i Gaza samt fyra bosättningar på Västbanken. Den 17 augusti 2005 löpte tidsfristen ut för de judiska bosättarna att lämna Gaza på frivillig väg. Israelisk polis och militär sattes in för att avhysa resten, liksom de tillresta aktivister som försökte stoppa hela processen. När detta var klart överlämnades kontrollen över bosättningarnas markområden till palestinska myndigheten.


De israelisk-palestinska industrizonerna sysselsatte både palestinier och israeler under den israeliska ockupationen. Israel ansvarade bland annat för säkerheten och kunnande, men projekten har inte kunnat upprätthållas efter att Israel lämnade Gaza.[2][3] På Gazaremsan pågår interna motsättningar mellan Hamas och Fatah.[4]



Blockaden |



Huvudartikel: Blockaden av Gaza


Efter överlämnandet av området till Palestinska myndigheten, tog Hamas makten i området under kuppartade former. Eftersom Hamas styr Gazaremsan utan Palestinska myndighetens godkännande, har Israel blockerat gränsövergångarna till Gazaremsan. Även Egypten har blockerat gränsövergångarna till Gazaremsan av rädsla för vapensmuggling och in- och utsmuggling av terrorister.


En FN-rapport i augusti 2009 kritiserade Israels blockad av Gaza, som sägs ha åstadkommit en långvarig allvarlig humanitär kris.[5]


Blockaden av Gaza är omtvistad då effekterna mot vapensmuggling är tveksamma, men att det är konstaterat att blockaden varit mycket ekonomiskt fördelaktig för Hamas som kontrollerar smugglingen.[källa behövs]



Nytt krig |


Huvudartikel: Gazakonflikten 2008-2009


Gazakriget 2008-2009 innebar en upptrappning av den långdragna Israel-Palestina-konflikten i samband med att Israel inledde Operation Gjutet bly (hebreiska מבצע עופרת יצוקה, Mivtza Oferet Yetzuka; engelska Operation Cast Lead). Operationen genomfördes av den israeliska militären (IDF) och riktades mot Hamas på Gazaremsan. Den inleddes den 27 december 2008 med luftangrepp utfört av det israeliska flygvapnet (IAF) och fullföljdes med marktrupper. Israel anklagades för ett folkmord på palestinska barn och kvinnor på Gazaremsan[6].



Befolkning |


På Gazaremsan bor 1 816 379 (beräknat 2014) människor och den totala arean är 360 kvadratkilometer (5 046 personer per km2). Detta kan jämföras med befolkningstätheten i Stockholms stad där det bor 905 184 (2014) invånare på 187,17 kvadratkilometer (4 836 personer per km2).



Referenser |




  1. ^ sr.se - Hamas vann lokalvalen i Gaza[död länk]


  2. ^ Intervju med Ali Abu Shahla/AA Consulting Engineers Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.


  3. ^ https://web.archive.org/web/20051129022722/http://www.iht.com/articles/2005/11/27/news/gaza.php


  4. ^ SVT: Livet i Gaza Arkiverad 2 november 2011 hämtat från the Wayback Machine.


  5. ^ http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=31779&Cr=Gaza&Cr1


  6. ^ Israel accused of Gaza 'genocide'



Vidare läsning |




  • Shachar, Nathan: Gaza - från faraoner till islamister (Bokförlaget Atlantis 2010).


  • Lotta Schüllerqvist: Marnas hemlighet. Berättelser från Gaza. Atlas, 2010

  • Middle East Encyclopedia



Externa länkar |






  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Gazaremsan.
    Bilder & media





.mw-parser-output table.navbox{border:#aaa 1px solid;width:100%;margin:auto;clear:both;font-size:88%;text-align:center;padding:1px}.mw-parser-output table.navbox+table.navbox{margin-top:-1px}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output table.navbox th{text-align:center;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox-thlinkcolor .navbox-title a{color:inherit}.mw-parser-output .nowraplinks a,.mw-parser-output .nowraplinks .selflink{white-space:nowrap}.mw-parser-output .navbox-group{white-space:nowrap;text-align:right;font-weight:bold;padding-left:1em;padding-right:1em}.mw-parser-output .navbox,.mw-parser-output .navbox-subgroup{background:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-list{border-color:#fdfdfd}.mw-parser-output .navbox-title,.mw-parser-output table.navbox th{background:#b0c4de}.mw-parser-output .navbox-abovebelow,.mw-parser-output .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-title{background:#d0e0f5}.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-group,.mw-parser-output .navbox-subgroup .navbox-abovebelow{background:#deeafa}.mw-parser-output .navbox-even{background:#f7f7f7}.mw-parser-output .navbox-odd{background:transparent}









Popular posts from this blog

An IMO inspired problem

Management

Has there ever been an instance of an active nuclear power plant within or near a war zone?